clausura - llibertat

Dissabte matiner, a quarts de nou ja instal·lada davant l'ordinador, amb el te i les torrades i les taronges que vaig dur del sud fa uns dies, i una rentadora en marxa i el paisatge ennuvolat del barri enllà de la finestra. Immersa en Emily. Un dia vaig preguntar a Teresa com s'entenen clausura i llibertat, reclusió i vida plena. Em va contestar i no la vaig entendre. Vaig preguntar el mateix a Emily el primer cop que vaig llegir-la, i em va contestar amb versos que m'eren opacs (majúscules i guions, Roses i Ocells i Abelles i Déu). Però avui em llevo d'hora i és dissabte i estic sola, i al pany de casa encara hi ha la clau de través, i és aquesta clausura de dissabte al matí l'única que em permet recompondre'm després del son nocturn amb gestos quotidians (endollar la tetera, posar una rentadora, torrar un parell de llesques a foc viu). El món és a fora, enllà dels vidres, però entrarà dins de casa d'aquí a un moment, quan jo estigui en mi, quan pugui viure el que hi hagi des de mi. 

Just ara, just en aquest instant, ho veig: els versos d'Emily tenen tot l'Univers a dins, el somriure de Teresa té tot l'Univers a dins, i el paisatge ennuvolat del barri ha travessat les finestres i se m'ha instal·lat a l'ànima: un Raig de Sol tossut - el Pi del casal d'avis - les Cases del meu carrer que resisteixen encara l'embat especulador - els Lloros verds i els Coloms - les Tulipes coratjoses als testos del Balcó.

Comentaris

Córrer i llegir ha dit…
Gràcies, Sònia, va ser un gran plaer escoltar-te ahir. Mai havia sentit a ningú que combinés tan bé les paraules que surten del cor, paraules que descriuren un sentiment íntim i al mateix temps fer un discurs tan ben travat, tan literari.
Buscaré el teu llibre, i m'ha agradat trobar el teu blog. No estava segura si eres tu fins que he trobat aquesta entrada.
Moltes gràcies, Marga! Va ser un plaer per a mi compartir la descoberta d'Emily amb vosaltres. Una forta abraçada!

Entrades populars d'aquest blog

el sepulcre buit

Bona Pasqua

SOBRETOT AMB EL QUE NO